Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης: Η τοποθέτηση του Δ. Βρύσαλη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για τους αγρότες

Τοποθέτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης του Δημήτρη Βρύσαλη,  συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης»,   για το θέμα των  βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων  της Μεσαράς

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 26 Γενάρη, κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος  που έφερε η  «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης για τους δεκάδες  αγροτοκτηνοτρόφους από τη Μεσαρά που απειλούνται με έξωση από τα βοσκοτόπια που ενοικιάζουν από τη Μονή Οδηγήτριας στα Νοτιοδυτικά Αστερούσια και ήταν  παρόντες  στη  συνεδρίαση, είπε τα εξης: 

«Το ΚΚΕ και οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης βρισκόμαστε από θέση αρχής στο πλάι του δίκαιου αγώνα που δίνουν οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι για αξιοπρεπή ζωή, για να σώσουν τη γη και το εισόδημά τους. Σήμερα, εδώ, στο περιφερειακό συμβούλιο, χαιρετίζουμε την παρουσία κτηνοτρόφων από τη Γέργερη, τα ορεινά της Μεσαράς, και από τα Ανώγεια, που έχουν τα χειμαδιά τους στα Αστερούσια. Δηλώνουμε, χωρίς αστερίσκους,  ότι στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά σας να παραμείνετε στα βοσκοτόπια  σας, για την επιβίωση τη δική σας και των οικογενειών σας. Γι’ αυτό ακριβώς φέραμε την υπόθεσή σας στο περιφερειακό συμβούλιο, με ψήφισμα στήριξής σας. 

Μολονότι οι εξελίξεις έχουν αρνητικό πρόσημο για σας, καθώς ήδη σε βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους από τη Γέργερη έχει επιδοθεί η δικαστική απόφαση  και καλούνται να  μαζέψουν τα κοπάδια τους μέσα σε 15 μέρες, (Για να τα πάνε πού; Στα χιονια του Ρούβα;), η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Με τα λόγια δήθεν στηρίζει, αλλά αρνείται, με αστείες προφάσεις και τακτικισμούς, αυτή τη «στήριξη» να την αποτυπώσει, ξεκάθαρα, σε απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, επειδή τάχα θα χάσει τη διαπραγματευτική της ισχύ με τη Μονή. «Ήξεις – αφίξεις» δηλαδή, αντί για καθαρή στάση υπέρ των αδύναμων ! 

Δε μας παραξενεύει η στάση της διοίκησης της περιφέρειας. Και με αυτό το θέμα, ξεκαθάρισε, για άλλη μία φορά, η ήρα από το στάρι. Ποιοι στηρίζουν τους κτηνοτρόφους και ποιοι τάχα είναι φίλοι τους. Τα μέλη της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και κάποιοι του ΣΥΡΙΖΑ) δεν κάνουν ρούπι από την πολιτική των κομμάτων τους που από κοινού ματώνουν τον λαό για τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων. Είναι απασχολημένοι με «σοβαρά» ζητήματα για την τουριστική προβολή των ομίλων του τουρισμού, τη στήριξη και την προώθηση της ΚΑΠ, της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που σας ξεκληρίζει, τη στήριξη των επενδυτών της πράσινης Ενέργειας κτλ …

Κι αφού «τόσο μεγάλη είναι η έγνοια τους» για σας τους κτηνοτρόφους, όπως τώρα δηλώνουν, γιατί δεν κινήθηκαν από τον Οκτώβρη που έγιναν τα δικαστήρια; Θα έβαζαν στην  «ατζέντα τους» τη σύσταση ακόμη και αυτών των αμφιλεγόμενης σκοπιμότητας  επιτροπών διαπραγμάτευσης που προτείνουν τώρα,  αν δεν έφερνε σήμερα εδώ το ζήτημα η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης ; 

Το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης είμαστε στο πλάι σας! Αυτό τονίζει και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, ο Μανώλης Συντυχάκης, στην επιστολή που έστειλε στο περιφερειακό συμβούλιο και  διαβάστηκε εδώ, επειδή δεν μπορούσε ο ίδιος να είναι παρών, λόγω υποχρεώσεων στη βουλή. 

Ταυτόχρονα, είμαστε στο πλευρό όλων  των φτωχών αγροτών και των κτηνοτρόφων που βγαίνουν στους δρόμους πανελλαδικά  και ετοιμάζονται κι εδώ, στην Κρήτη, για κινητοποιήσεις, μέσα από τους Αγροτικούς τους Συλλόγους τους.  Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους. 

Καταγγέλλουμε την καταστολή σε βάρος  της αγροτιάς που παλεύει για να μείνει στον τόπο της και να ζει από τη δουλειά στο χωράφι της. Το κρεσέντο καταστολής, που δέχτηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ οι βιοπαλαιστές αγρότες, εντάσσεται στη μάταιη προσπάθεια της  κυβέρνησης να αποτρέψει την κλιμάκωση του αγώνα τους και την αλληλεγγύη ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων σε αυτόν.  

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι συκοφαντίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκη,  οι αθλιότητες για «κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις», όπως διαδίδει τις τελευταίες μέρες.  Κάνει  πως δεν ξέρει ότι τα ίδια τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες  και οι κτηνοτρόφοι είναι οι “υποκινητές” που τους βγάζουν στον δρόμο. “Υποκινητής” είναι η πολιτική που ακολουθούν τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που στερεί σε αγροτοκτηνοτρόφους το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή, για αυτούς και τις οικογένειές τους. Αυτή  υποκινεί τους αγώνες. 

Ίδιο όργιο καταστολής και την Τετάρτη στου Ζωγράφου, για την έξωση χαμηλοσυνταξιούχου και του γιου της, που είναι άτομο με αναπηρία.  Καταστολή  που πατά στο αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς, το οποίο έχει διαμορφωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, με ευθύνες  ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που ο ένας «έστρωνε» και ο άλλος εφάρμοζε τους απαράδεκτους νόμους των πλειστηριασμών. 

Ποια είναι η κοινή συνισταμένη για όλα τα παραπάνω και για τη δική σας υπόθεση των κτηνοτρόφων στα Αστερούσια;  Είναι αυτό το εχθρικό για τον λαό κράτος (κεντρικό και τοπικό με περιφέρεια και δήμους)  που υπηρετεί σταθερά και αποφασιστικά το δίκιο του ισχυρότερου, σε βάρος του λαού και όταν νομοθετεί και όταν καταστέλλει και όταν επιχειρεί να εγκλωβίσει τον λαό με αυταπάτες και ψίχουλα.

Μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα του μπορεί ο λαός να πάρει ανάσες ανακούφισης.  Μόνο με τον αγώνα , ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και των πρόθυμων περιφερειακών και δημοτικών αρχών που ματώνει τη ζωή εργαζόμενων, κάθε λαϊκής οικογένειας,   μπορεί να αποσπάσει μέτρα και κατακτήσεις.».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί